Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

11. 03. 2016

Medijska koalicija: Opština Preševo diskriminiše nealbanske medije

 

 

 

 

 

Beograd - Novi Sad - Kragujevac 11.03.2016. - Kоаliciја nоvinаrskih i mеdiјskih udružеnjа (NUNS, UNS, NDNV, АNЕМ i Lоkаl prеs) zahteva da nadležni organ lokalne samouprave Preševo poništi opštinski konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u 2016. godini jer je direktno suprotan Ustavu i Zakonu o javnom informisanju i medijima Republike Srbije.

Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Preševo u 2016. godini neskriveno favorizuje medije koji informišu na albanskom jeziku i diskriminiše sva druga javna glasila. 

Pravo učešća na konkursu opštine Preševo imaju "izdavač medija čiji medij ima sedište na teritoriji opštine Preševo ... a koji proizvodi program na jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi na teritoriji Opštine Preševo", kao i "pravno lice, odnosno preduzetnik, koji ima sedište na teritoriji opštine Preševo i koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja... na jezicima nacionalnih manjina u službenoj upotrebi u ovoj opštini".

S obzirom da sedište na teritoriji opštine od javnih glasila na jezicima nacionalnih manjina imaju samo mediji koji informišu na albanskom jeziku, jasno je o kakvoj je diskriminaciji reč.

Opština Preševo je i prošle godine raspisala konkurs sa identičnim diskriminatornim uslovima povodom kojeg je Medijska koalicija zatražila tumačenja Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. U odgovorima dva ministarstva potvrđena je ocena Koalicije da je konkurs Preševa nezakonit.

Ministarstvo kulture je navelo da je „jasno da je Zakonom o javnom informisanju i medijima precizno određen krug lica koja mogu učestvovati na konkursu za projektno sufinansiranje i taj krug lica se ne može ograničavati kroz javni poziv za učešće na konkursu".

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je podsetilo na ustavna i zakonska prava nacionalnih manjina na odlučivanje "o pojedinim pitanjima vezanim za svoju kulturu, obrazovanje, obaveštavanje i službenu upotrebu jezika i pisma". Ministarstvo je ukazalo i da  "uključivanje pripadnika nacionalnih manjina u postupak raspodele budžetskih sredstava ima za cilj očuvanje kulture i nacionalne posebnosti", ali tako "da ne dovodi do a priori odbacivanja svih programa i projekata na jezicima drugih nacionalnih manjina kao i većinskog stanovništva".

Medijska koalicija će povodom novog diskriminatornog konkursa opštine Preševo zatražiti reakciju pomenutih ministarstava, kao i Zaštitnika građana, Stalne konferencije gradova i opština i Misije OEBS u Srbiji.  

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Udruženje novinara Srbije
Asocijacija nezavisnih eleketronskih medija
Nezavisno Društvo novinara Vojvodine
Udruženje lokalnih izdavača Lokal press

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs