Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

09. 11. 2015

Novinarske i medijske asocijacije: Medijske reforme su u interesu građana

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 9. novembar 2015. Novinarske i medijske asocijacije (NUNS, NDNV, Asocijacija medija, ANEM i Lokal pres) smatraju da je sprovođenje medijskih zakona u interesu građana Srbije i celokupne demokratizacije društva i napominju da se od njih nikako ne sme odustati, bez obzira na izvesne probleme koji prate njihovu primenu.

Izlazak države iz vlasništva u medijima i konkursno sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja kroz nezavisne komisije - dve su ključne i neodvojive odredbe novih medijskih zakona, za koje se država opredelila pre više od pet godina usvajanjem Medijske strategije, a to opredeljenje čvrsto potvrdila usvajanjem seta medijskih zakona u avgustu 2014, za koje su glasali skoro aklamacijom poslanici Skupštine Srbije.

Udruženja čvrsto podržava doslednu primenu medijskih zakona, zbog kojih je Srbija dobila pozitivne ocene iz Evrope i celog sveta, a koji treba da omoguće fer i ravnopravne uslove za sve učesnike medijske scene i značajno podstaknu i unaprede kvalitet medijskih sadržaja.

Neprihvatljivo je da oni koji su od početka opstruirali celokupni proces medijskih reformi i doveli svoje zaposlene u nezahvalan položaj - za vlastite propuste i neuspeh u procesu privatizacije okrivljuju sve druge, populistički koristeći svoje medije kao propagandno sredstvo.

Kao što je bila neprihvatljiva diskriminacija medija koji nisu bili u državnom vlasništvu u prethodnom periodu, tako je i neprihvatljiva bilo kakva diskriminacija u samom procesu privatizacije.

Sve reforme i tranzicije, pa i ova medijska, koja je nažalost prilično zakasnela, ali upravo zbog toga je od neprocenjive važnosti za medijsku scenu, ima i bolne segmente. Smatramo da je izuzetno nekorektno na tom osnovu prikupljati političke poene.

 

Nezavino udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija medija (ASMEDI)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Local Press

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs