Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Projekat "Insajder na lokalu"

28. 08. 2016

„Insajderski" princip na delu

Nakon prve faze, u kojoj su organizovana i uspešno sprovedena tri kruga seminara za novinare lokalnih i regionalnih radio,TV stanica i online medija, ANEM-ovih članica širom Srbije, projekat „Insajder na lokalu" je ušao u svoju drugu, produkcijsku fazu realizacije, koja podrazumeva dubinske, mentorske treninge odabranih lokalnih novinara, njihov konkretan istraživački i analitički rad na terenu, a zatim i same produkcijske aktivnosti - snimanje materijala za emisije i razgovore sa sagovornicima.

Tokom rada na terenu u predstojećem periodu, novinari će se baviti istraživanjem slučajeva kršenja principa vladavine prava u oblasti budžetiranja, potrošnje javnih prihoda u svojim lokalnim sredinama, kao i odgovornosti lokalnih javnih funkcionera, a potom, uz mentorsko vodjstvo ekipe Insajdera, obradjivati, tj. pratiti i produkcijski realizovati price za TV serijal emisija u trajanju od po 40 minuta, koji ce biti emitovan u martu i aprilu sledece godine. Svaka dokumentarna TV u okviru serijala će, u svojih 40-ak minuta, pokušati da predstavi građanima primere kršenja vladavine prava u oblasti trošenja javnog novca, pozvati javne organe i funkcionere na odgovornost, kao i prikazati kako takvo ponašanje utiče na svakodnevni život građana.

Projekat „Insajder na lokalu", koji se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije, predstavlja značajan doprinos poštovanju principa vladavine prava. Jačanjem kapaciteta lokalnih novinara, kroz potrebne analitičke i istraživačke alate da izveštavaju o temama od značaja za javnost, da prepoznaju i razotkriju koruptivna ponašanja i radnje u različitim lokalnim sredinama širom Srbije, uz poštovanje najviših standarda istraživačkog novinarstva, lokalni mediji postaju snažni branitelji tog principa.

Projekat „Insajder na lokalu" sprovodi ANEM u partnerstvu sa Insader produkcijom d.o.o. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske Unije kroz „Medijski program 2014". 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs