Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Projekat "Insajder na lokalu"

19. 07. 2016

Radionica „Metode i tehnike istraživačkog novinarstva“

Ekipa novinara Insajdera, predvođeni trenerskim timom Brankicom Stanković, Mirjanom Jevtović i Miodragom Čvorovićem, održala je specijalizovanu radionicu „Metode i tehnike istraživačkog novinarstva" za odabrane novinare koji su prošli prvi krug obuke na seminarima u prvoj fazi implementacije projekta „Insajder na lokalu", koji zajedno sprovode ANEM i Produkcija Insajder u okviru medijskog programa Evropske unije.
 
Od preko 30 novinara, koji su prošli kroz inicijalne obuke na tri seminara organizovanim tokom maja, pažljivom selekcijom odabrano je petoro mladih novinara iz lokalnih radio i TV stanica i online medija, koji bi učestvovali u istraživačkoj i produkcijskoj fazi projekta sa ekipom Insajdera. Važan kriterijum kojim su se prilikom selekcije i daljeg rada vodili novinari-treneri iz Insajdera bio je stepen očuvane slobode izažavanja u redakcijama i izveštavanja u interesu javnosti.
 
Na radionici, održanoj u Beogradu 3. i 4. Jula 2016. godine, petoro perspektivnih novinara je imalo priliku da sa novinarima Insajdera radi na pojedinačnim slučajevima, pričama koje će biti obrađivane u projektu i da dobije sve potrebne alate, metode i tehnike istraživačkog novinarstva iz prve ruke. Tokom dva dana održan je intenzivni trening sa novinarima, gde su im date smernice za istraživanje okvirno definisanih tema na osnovu prikupljenih podataka, predstavljene brojne analize i podaci, predočeni mogući mehanizmi korupcije i kriminala u javnim preduzećima za odabrane gradove u kojima bi se istraživanje sprovodilo, kao načini rada sa „izvorima", tumačenje dokumentacije i slično.
 
Odabrani novinari su na radionici imali priliku da u direktnoj komunikaciji sa ekipom Insajdera razrade konkretne slučajeve i da kroz kvalitetan rad razmene iskustva i dobiju konkretne savete i za rad na projektu, ali i za njihov dalji novinarski rad.
 
Radionica je realizovana u okviru projekta ANEM-a i Insajder produkcije doo „Insajder na lokalu" koji finansira Evropska unija kroz „Medijski program 2014".
Stavovi izneti na ovoj radionici su isključivo odgovornost trenera i učesnika i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenje Evropske unije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs