Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

25. 11. 2015

ŠEZDESET ČETVRTI MONITORING IZVEŠTAJ ANEMA

ŠTA SE DEŠAVALO NA MEDIJSKOJ SCENI SRBIJE U SEPTEMBRU 2015:

Sloboda izražavanja - Autori Izveštaja ukazuju na nepovoljno okruženje za rad novinara i medija, baveći se sledećim slučajevima: još nerazjašnjenim napadom na novinara Ivana Ninića, iza kojeg, prema rečima novinara, stoji državni funkcioner čije poslovanje istražuje prethodne tri godine; ugrožavanjem bezbednosti Natalije Jakovljević, novinarke i predsednice Centra građanskih vrednosti iz Subotice, od strane bivšeg gradonačelnika Kanjiže Lajoša Bale, koji je u svom autorskom tekstu na jednom web portalu naveo njene lične podatke i adresu, reagujući na tvrdnje Centra, s kojima se on ne slaže. Na primeru napada mađarske policije na novinarsku ekipu RTS-a (i još dva strana novinara), do kog je došlo u kontekstu izbegličke/migrantske krize u Evropi, autori ukazuju na to da problemi kojima je sloboda izražavanja izložena nisu samo kod nas prisutni, već mnogo šire. Sudski postupci - U Izveštaju su komentarisani: presuda Upravnog suda po tužbi novinara „Danasa" Bojana Cvejića zbog tzv. „ćutanja uprave", kojom je vladi naloženo da tom novinaru dostavi podatke o tome koliko je saglasnosti za nova zapošljavanja u javnom sektoru dato uprkos generalnoj zabrani za takva zapošljavanja; postupak protiv Nebojše Čovića, predsednika KK Crvena Zvezda, bivšeg gradonačelnika Beograda i bivšeg potpredsednika Vlade Republike Srbije, povodom napada na novinara Dejana Anđusa u junu prošle godine.

Implementacija zakona - Zakon o javnom informisanju i medijima: Povodom javnog skupa u Beogradu koji se bavio implementacijom odredaba tog zakona koje se odnose na projektno sufinansiranje, monitoring tim ukazuje na najvažnije informacije sa tog skupa i analizira eventualne sankcije kojima bi, prema mišljenju nekih učesnika, mogli biti izloženi odgovorni u lokalnim samoupravama koje nisu raspisale konkurse za projektno sufinansiranje medija po novim pravilima. U Izveštaju se takođe analiziraju pravni aspekti mehanizama zaštite manjinskih medija od političkog uticaja i ostvarivanja pluralizma mišljenja unutar manjinskih zajednica, povodom inicijative iz civilnog sektora koja tome teži da doprinese (Nezavisno društvo novinara Vojvodine je pokrenulo verziju svog Internet portala Autonomija na mađarskom jeziku). Zakon o elektronskim medijima: U Izveštaju se razmatraju pravni mehanizmi za rešavanje problema upornog kršenja odredaba Zakona o elektronskim medijima koje se odnose na zaštitu maloletnika i zaštitu ljudskih prava u rijaliti programima pojedinih nacionalnih televizija, povodom novih mera koje je Regulator izrekao Happy TV, zbog rijaliti programa „Parovi", i TV Pink, zbog rijaliti programa „Farma". Autori Izveštaja se bave i Zakonom o autorskom i srodnim pravima, polazeći od onoga što je urednik internet portala Mondo Predrag Vujić nazvao lošom praksom „copy/paste" novinarstva i preuzimanja tekstova bez saglasnosti i bez potpisivanja izvora odakle je informacija preneta. Zakon o oglašavanju: Povodom javne debate pokrenute zbog oglašavanja hrane i vode za piće oglasima u kojima se tim namirnicama pripisuju lekovita dejstva, autori analiziraju pravne aspekte oglašavanja prehrambenih i dijetetskih proizvoda putem medija.

U delu Izveštaja koji se odnosi na usvajanje novih zakona, autori ukazuju na ozbiljne nedostatke Nacrta zakona o oglašavanju, koji je svojevremeno bio na javnoj raspravi, i koji će, po svemu sudeći, uskoro ući u skupštinsku proceduru nepromenjen, i pored brojnih primedaba.

Rad nadležnih tela, organa i organizacija - Povodom ukazivanja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti na problem alarmantno velikog broja ličnih podataka koji se objavljuju u medijima, autori ističu i s tim povezani problem „curenja podataka iz istrage" i medijske zloupotrebe takvih podataka - u Izveštaju se razmatra taj problem i njegove posledice na ostvarivanje ljudskih prava i načela vladavine prava, kao temelja demokratije.

Proces privatizacije - Autori Izveštaja daju pregled toka privatizacije medija i posebno, na slučaju RTV Vranje, analiziraju probleme koji su nastali u realizaciji postupka podele besplatnih akcija zaposlenima, ukazujući na uzroke tih problema, kako pravne, tako i političke prirode, kao i na njihove moguće posledice na medijske reforme.

U Zaključku Izveštaja, sumirajući svoje nalaze o medijskoj situaciji u Srbiji u septembru 2015, autori ukazuju na razloge zbog kojih bi moglo doći do zaustavljanja medijskih reformi.

Šezdeset četvrti Monitoring Izveštaj uradio je stručni monitoring tim ANEM-a iz advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

 

Izradu ovog Izvestaja podržala je Švajcarska kancelarija za saradnju kroz Fond Malih projekata, ali stavovi izneti u njemu nisu nužno i stavovi Švajcarske kancelarije za saradnju, već pripadaju isključivo autorima Izveštaja.   

 

I SLOBODA IZRAŽAVANJA
II MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA
III MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA
IV MONITORING RADA NADLEŽNIH TELA, ORGANA I ORGANIZACIJA
V PROCES PRIVATIZACIJE
VI ZAKLJUČAK
OVDE PREUZMITE CEO IZVEŠTAJ.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs