Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

29. 08. 2013

ČETRDESET ŠESTI MONITORING IZVEŠTAJ ANEMA

JUL 2013 - MEDIJSKA SCENA SRBIJE:

Sloboda izražavanja - u delu pritisci i pretnje, autori se bave analizom 4 slučaja koji se odnose na neprimerene pritiske na medije, od kojih dva čak potiču iz medijske sfere, a to su: pismo lidera Demokratske stranke i Gradonačelnika Beograda rukovodstvu RTS-a, kojim se ukazuje na navodnu neprofesionalnost i pristrasnost u informisanju građana Srbije; kampanja, kojom vlasnik Televizije Pink Željko Mitrović iznosi negativne stavove o dnevnom listu "Blic" i o glavnom i odgovornom uredniku tog lista, Veselinu Simonoviću; polemika u dnevnom listu "Informer" o razlozima dodeljivanja obezbeđenja uredniku informativnog programa B92 Veranu Matiću; kao i napadima po nacionalnoj osnovi na predsednika Izvršnog odbora NDNV-a, Nedima Sejdinovića, putem Internet portala "Koreni"; u delu sudski postupci, autori se bave spornom presudom Apelacionog suda u Novom Sadu protiv Preduzeća za proizvodnju i distribuciju RTV programa „TV Apatin" d.o.o. Apatin, koji je osnivač lista „Novi glas komune" i Vesne Milanović Simčić, glavne i odgovorne urednice ovog lista, kojom su tuženi obavezani da tužiocima Nenadu Nišiću i Vesni Nišić isplate milionski iznos zbog povrede časti i ugleda, a u vezi sa člankom o samoubistvu njihove ćerke, koja, osim što je sporna po pravnom rezonu, značajno utiče i na sposobnost ovog medija da finansijski opstane, dok su pravni lekovi svedeni na Ustavnu žalbu i Posebnu reviziju koje ne odlažu izvršenje. 

U delu implementacija postojećih zakona, autori se bave primenom Zakona o radiodifuziji, odnosno, ovlašćenjima  i obavezama RRA u sprovođenju javnih konkursa za dodelu dozvola za emitovanje programa sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim pokrivanjem, uz poseban osvrt na javne razgovore koje je Savet RRA imao sa predstavnicima dva kandidata za nacionalnu frekvenciju - TV Nova.rs i TV Kopernikus.

Proces usvajanja novih zakona - autori se bave zastojem u procesu usvajanja nacrta medijskih zakona koji su neophodni za implementaciju Medijske strategije (Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima) i reakcijama predstavnika EU.

Rad nadležnih organa - analizirani su izveštaji o ostvarivanju programskih i zakonskih obaveza Javnog servisa Vojvodine i o ostvarivanju zakonskih obaveza komercijalnih emitera koje je sastavilo regulatorno telo za elektronske medije - RRA uz naročito naglašavanje nedostatka kvalitativne, suštinske analize ostvarivanja obaveza iz zakona; analiziran je i rad samoregulatornog tela za štampu - Saveta za štampu, koji je u julu doneo čak 5 odluka postupajući po žalbama i inicijativama protiv medija, od kojih su u 3 utvrđene povrede Kodeksa novinara Srbije, a u 2 je utvrđeno da povrede nije bilo.

Proces digitalizacije - autori ukazuju na evidentan zastoj u procesu digitalizacije uz poseban akcenat na tome da je on praktično zaustavljen do okončanja javnog konkursa za dodelu nacionalne frekvencije, jer se zapravo do tog momenta neće znati sa kojim frekvencijama država raspolaže.

Proces privatizacije medija - autori skreću pažnju da su gradske vlasti Smedereva odlučile da nastave postupak privatizacije TV Smederevo koja je još uvek vlasništvo Grada.

U Zaključku Izveštaja, autori upozoravaju da su u julu 2013. godine ojačale anti-reformske tendencije, i to, od zastoja u usvajanju medijskih zakona, nedostatka kvalitativne analize ponašanja emitera i javnih servisa, preko praktičnog zaustavljanja procesa digitalizacije, pa do neprimerenog pritiska na medijske poslenike i sporne odluke Apelacionog suda u Novom Sadu koji je samo pre par meseci pohvaljen kao reformski.

Četrdeset šesti Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Holandije.

 

 

 http://serbia.nlembassy.org/

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Ambasade Kraljevine Holandije.

 

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

 

 

izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE ovde
Sekcija PROCES PRIVATIZACIJE ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs