Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

30. 07. 2013

ČETRDESET PETI MONITORING IZVEŠTAJ ANEMA

JUN 2013 - MEDIJSKA SCENA SRBIJE:

Sloboda izražavanja - u delu pritisci i pretnje obrađena su 3 slučaja: fizički napad na dopisnika „Kurira" iz Novog Sada, koji je izveštavao o smrti predsednika FK „Vojvodina"; reakcija ministra finansija na pisanje „Informera" o njegovoj umešanosti u jednu finansijsku aferu; opomena Poreske uprave „Našim novinama" za izmirenje poreskih obaveza, nakon objavljivanja teksta o ministru finansija; u delu sudski postupci autori se bave: povlačenjem 2 tužbe narodnog poslanika koje je podneo Višem sudu u Čačku protiv istog novinara povodom njegovih tekstova u „Pressu" i ,,Čačanskim novinama" (tužen je i izdavač ovog lista) u kojima je preneta izjava tog poslanika data povodom privatizacije jedne čačanske fabrike; odlukom Ustavnog suda Srbije kojom je obavezao Vladu Srbije da da objašnjenje zbog čega su radna dokumenta na osnovu kojih je posle ubistva premijera Srbije nastao Izveštaj tzv. Koraćeve komisije i dalje pod oznakom državna tajna; prvostepenom presudom Privrednog suda u Beogradu u sporu koji je medijska kuća B92 pokrenula protiv izdavača dnevnog lista „Informer" zbog povrede njenog žiga „Insajder".

U delu implementacija postojećih zakona autori se bave primenom Zakona o radiodifuziji, odnosno, ovlašćenjima  i obavezama RRA u sprovođenju javnih konkursa za dodelu dozvola za emitovanje programa i ukazuju na nedostatak kapaciteta RRA  da paralelno vodi više konkursa.  

Proces usvajanja novih zakona - autori se bave Nacrtima 3 zakona: zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, zakona o javnom informisanju i medijima i zakona o elektronskim medijima.

Rad nadležnih organa - analiziran je rad regulatornog tela RATEL - aktivnosti usmerene na suzbijanje neovlašćenog emitovanja radio i TV programa; rad državnih organa - Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti: analizirana je presuda Evropskog suda za ljudska prava kojom je Sud utvrdio da je Republika Srbija prekršila član 10. Evropske konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (sloboda izražavanja) u kontekstu pristupa informacijama od javnog značaja (povodom predstavke Inicijative mladih za ljudska prava, koja je u oktobru 2005. godine od BIA zahtevala podatke o broju prisluškivanih lica u toj godini); analizirana je odluka Ustavnog suda da u postupku pokrenutom po inicijativi Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti proglasi neustavnim pojedine odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama u pogledu pristupa zadržanim podacima; Ministarstva kulture i informisanja - analizirano je rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata/programa iz oblasti javnog informisanja za 2013. godinu.

Proces digitalizacije - šta je rečeno o procesu digitalizacije u Srbiji na regionalnoj konferenciji u Beogradu, koju je RRA organizovala pod okriljem projekta Digi TV koji okuplja nezavisne regulatore Jugoistočne Evrope a odnosi se na proces digitalizacije u ovom regionu.

Proces privatizacije medija - dileme koje u ovoj oblasti stvara kašnjenje sa usvajanjem medijskih zakona.

U Zaključku Izveštaja autori ukazuju na značaj sprovođenja medijske reforme za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Četrdeset peti Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Holandije.

 

 

 http://serbia.nlembassy.org/

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Ambasade Kraljevine Holandije.

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

 

 

izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE ovde
Sekcija PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs