Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktuelno

03. 06. 2016

Bela knjiga o primeni medijskih zakona

Izvor: Beta

 

Novi Sad, 03.06.2016. - Veliki broj lokalnih samouprava u Srbiji kršio je medijske zakone pri raspisivanju konkursa za sufinansiranje javnog interesa u sferi informisanja, a mnoge od njih nisu ni raspisale konkurse, rečeno je danas na predstavljanju Bele knjige o toj tematici.

"Od 167 lokalnih samouprava koje su posmatrane, mnoge od njih su pokazale neverovatnu kreativnost u zaobilaženju zakona", rekao je predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović.

Zaključak je da se taj proces mora unaprediti kroz promenu podzakonskih akata, a Sejdinovć je rekao da Medijska koalicija čvrsto veruje da će morati da dođe i do izmene medijskih zakona.

"Imamo veoma ozbiljne probleme sa medijskim slobodama i situacija je danas gora nego 2014. godine, kada su zakoni doneti. Ali, izlazak države iz medija i konkursno finansiranje su temelji koji moraju ostati. Ovo što se sada dešava je posledica nepoštovanja zakona i odbijanja države da izađe iz vlasništva u medijima", kazao je Sejdinović.

Bilo je raspisano ukupno 212 konkursa na svim nivoima, za finansiranje veće od dve milijarde dinara.

Najveći problemi su u najvećim gradovima, a Seđnović je izrazio bojazan da će i manje lokalne samouprave krenuti u kršenje zakona po ugledu na velike gradove.

Konkurse nisu raspisale 42 lokalne samouprave za šta se "kao razlozi navodi nedostatak sredstava, a pojedine lokalne samouprave tvrde da nisu u obavezi da raspisuju konkurse", rekao je Sejdinović i dodao da je u proseku oko jedan odsto lokalnih budžeta izdvajano za konkursno finansiranje.

U čak 70 odsto raspisanih konkursa uočene su nepravilnosti različite vrste, a Sejdinović je kao primer naveo Novi Pazar koji je izdvojio 170 miliona dinara, dok je Ministarstvo kulture izdvojilo 250 miliona.

"Reklo bi se da vlast u Novom Pazaru izuzetno brine o javnom informisanju, ali je ogroman procenat ovog novca otišao jednom mediju, koji je privatizovan", kazao je Sejdinović.

Naveo je da je Medijska koalicija u 92 lokalne samouprave imala predstavnike u komisijama, dok su u pojedinim gradovima i opštinama članove komisije predlagala novinarska i medijska udruženja "koja ne daju znake života, sem što predlažu članove udruženja".

Sanja Stanković iz Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji kazala je da lokalne samouprave treba da se ugledaju na način kako konkurse raspisuje i sprovodi Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Medijska analitičarka Žužana Serenčeš kazala je da rezultati monitoringa pokazuju da su nužni nadzor i kontrola javnog novca u sufinansiranju javnog interesa u sferi informisanja.

Predstavnica Lokal presa Snežana Milošević je za 10. jun najavila protest novinara u Kragujevcu jer gradska vlast nije ni raspisala konkurs i jer favorizuje jedan medij.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Srbije Miroslav Tadić rekao je da pojedini gradovi i opštine odbijaju bilo kakvu saradnju s Medijskom koalicijom, strukom i s predstavnicima civilnog društva.

Bela knjiga konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja obuhvata period od aprila 2015. do aprila 2016. godine i pripremljena je uz podršku ambasada Australije i Velike Britanije.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, NDNV, Lokal pres i ANEM.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs