Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktuelno

26. 02. 2016

Za sufinansiranje 880 miliona

Izvor: Danas 

AUTOR: FONET

Beograd, 26.2.2016. - U protekloj godini u Srbiji je na sva tri nivoa vlasti, republičkom, pokrajinskom i lokalnom, za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa potrošeno najmanje 880 miliona dinara, izjavio je danas generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković. Raković je rekao da je Ministarstvo kulture i informisanja u te svrhe izdvojilo 250 miliona, Pokrajinski sekretarijat za informisanje 70 miliona, a lokalne samouprave najmanje 560 miliona dinara. Na predstavljanju izveštaja Koalicije medijskih i novinarskih udruženja o projektnom sufinansiranju od septembra do januara, Raković je ocenio da je ukupna potrošena suma za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u 2015. daleko manja od novca koji je sama država potrošila u marketinške svrhe. Prema podacima Koalicije medijskih i novinarskih udruženja, prošle godine su 104 lokalne samouprave raspisale konkurse za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, a objavljeno je ukupno 119 konkursa, među kojima 46 u trenutku raspisivanja nije bilo u skladu sa zakonom. Najviše novca u te svrhe izdvojio je grad Niš, 57 miliona dinara, a najmanje opština Ćićevac 145.000 dinara, napomenuo je Raković. On je ukazao da je Koalicija reagovala u 38 slučajeva kršenja propisa, napominjući da su opštine u 25 slučajeva uvažile primedbe Koalicije i ispravile propuste ili poništile konkurse. Raković je konstatovao da 62 opštine i grada nisu raspisali konkurse za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. On je objasnio da se jedan deo njih pogrešno pozivao na tumačenje da gradske opštine nemaju status jedinica lokalne samouprave i da njih zakon ne obavezuje na raspisivanje takvih konkursa.

Generalna sekretarka Lokal presa Snežana Milošević je ukazala da na trend raspisivanja konkursa za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa sa dugoročnijim finansiranjem, na primer na tri godine. Ona je ocenila da iskustva članova komisija za dodelu sredstava iz redova Koalicije pokazuju da se bolje sarađuje sa tehničkim osobljem u opštinama i gradovima, ali je konstatovala da rukovodstva lokalne vlasti često nisu raspoložena da sprovedu dogovoreno. Često nema političke volje u lokalnim samoupravama da se zakon primeni, rekla je Milošević, koja smatra da dodatni problem stvara i to što nema sankcije. Mnogi veliki gradovi su pronalazili način kako da zakon ne primene, ukazala je Milošević, koja je predočila da trend u kome veliki gradovi ne poštuju zakone može da utiče na ponašanje manjih lokalnih samouprava. Milošević je upozorila i na problem politizacije medija, pomenuvši pri tome televizije koje je kupio Radoica Milosavljević.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Petar Jeremić je rekao da je to udruženje od Uprave za sprečavanje pranja novca tražilo da se ispita poreklo novca kojim je Milosavljević kupovao medije i da o tome dostavi odgovor. Jeremić je objasnio da je Milosavljević sam izjavio da je za kupovinu televizija potrošio ukupno 300.000 evra i da se postavlja pitanje odakle mu novac, s obzirom na to da je ukupan prihod njegove firme u 2013. i 2014. godini bio 40.000 evra. Govoreći o problemima u dodeli sredstava za projektno sufinansiranje u lokalnoj samourpavi, Jeremić je rekao da je Koalicija primetila da se pojavljuju mnoga fantomska udruženja koja daju predstavnike za članove konkursnih komisija. Uglavnom gde se pojavljuju predstavnici tih fantomskih udruženmja tu je bilo nepravilnosti, ukazao je Jeremić.

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović je rekao da to udruženje traži da se novim pravilnikom o projektnom sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa propiše da lokalne samouprave o konkursima moraju da obaveštavaju Ministarstvo. On je naveo da bi se tako sprečilo da konkursi raspisuju, pa tek kasnije i objavljuju, jer bi Ministarstvo sve konkurse objavljivalo na itnernetu.

Predsednik ANEM Milorad Tadić je ocenio da je Ministarstvo na transparentan način raspisalo svoje konkurse za projektno sufinansiranje, ali je ukazao da taj dobar primer nisu sledile i lokalne samouprave. Tadić je naveo primer opštine Nova Varoš u kojoj je lokalna vlast preinačila odluku komisije o tome koji mediji su dobili sredstva za projektno sufinansiranje.

 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs