Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

26. 12. 2012

INICIJATIVA ZA POKRETANJE POSTUPKA ZA IZMENU ZAKONA O GLAVNOM GRADU

Medijska i novinarska udruženja - ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres, koja čine Medijsku koaliciju, nedavno su učestvovala u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi svojim zajedničkim pisanim komentarima i sugestijama. Njima su tražila da se Nacrt zakona dopuni izmenom još nekih odredaba važećeg zakona - onih, koje su u suprotnosti sa medijskim zakonima i Medijskom strategijom zato što ovlašćuju lokalne samouprave da osnivaju radio i TV stanice na jezicima nacionalnih manjina. Medijska koalicija je tražila brisanje tih odredaba.

Smatrajući da je i Zakon o Glavnom gradu iz istog razloga u direktnoj suprotnosti sa važećim medijskim zakonima i Medijskom strategijom, Medijska koalicija je danas uputila nadležnom Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave Inicijativu za pokretanje postupka za izmenu tog zakona. Konkretno, Medijska koalicija je tražila izmene navedenog zakona u delu u kome govori o ovlašćenju Grada Beograda da osniva javna glasila, odnosno, brisanje tačke 5) stava 2. člana 8. Zakona, koja predviđa da Grad Beograd može da osnuje televizijske i radio-stanice, novine i druga sredstva javnog obaveštavanja.

Koalicija je u svojoj Inicijativi navela da je ovom odredbom Grad Beograd ovlašćen da osniva javna glasila, iako to ne dozvoljavaju medijski zakoni i Strategija, zbog čega je neophodno brisanje ove odredbe. Pored toga, neophodnost takve izmene Zakona o Glavnom gradu prozilazi i iz strateškog opredeljenja države da se povuče iz vlasništva u javnim glasilima, iz medijskih zakona koji to takođe propisuju, kao i iz činjenice da postojanje ove odredbe direktno narušava princip jedinstva pravnog poretka, i to na štetu medija, jer jedan ne-medijski zakon na potpuno suprotan način od medijskih zakona reguliše važna medijska pitanja - to za posledicu ima nemogućnost uspostavljanja funkcionalnog medijskog tržišta, jer je za to neophodno kreirati ravnopravne uslove za sve njegove učesnike, a u postojećim okolnostima paralelnog funkcionisanja privatnih i neprivatizovanih medija sa nejednakim položajem, na štetu privatnih, to nije moguće ostvariti.

Obaveštenje o ovoj Inicijativi, Medijska koalicija je dostavila i resornom Ministarstvu kulture i informisanja.

Medijska koalicija će preduzeti i druge potrebne aktivnosti, kako bi ova važna Inicijativa bila usvojena i sprovedena u najboljem interesu medijskog sektora.

Inicijativu pogledajte ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs