Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

29. 11. 2012

IZVEŠTAJ SA ANEMOVOG OKRUGLOG STOLA O NELEGALNOM EMITOVANJU RTV PROGRAMA

Kao nastavak svojih dugogodišnjih nastojanja da doprinese rešavanju problema koji višestruko ugrožava opstanak emitera, ANEM je 29. novembra 2012. u Beogradu organizovao okrugli sto pod nazivom "Mere za efikasno suzbijanje nelegalnog emitovanja RTV programa". Ovaj okrugli sto je bio prilika da se od kompetentnih učesnika čuju najnovije informacije o preduzetim aktivnostima i trenutnom stanju u ovoj oblasti i da se kroz diskusiju različitih zainteresovanih strana dođe do konkretnih zaključaka o tome šta bi trebalo promeniti u praksi ili regulativi da bi borba protiv nelegalnog emitovanja programa bila efikasnija. Događaj je okupio preko 40 učesnika - predstavnika nadležnih organa i regulatornih tela, nacionalnih, regionalnih i lokalnih emitera, RTS-a, medijskih udruženja, eksperata i drugih zainteresovanih strana.

U uvodnom delu, predstavnici nadležnih organa su dali osnovne informacije o ingerencijama koje imaju u ovoj oblasti, iskustvima u praksi, trenutnom stanju, uočenim problemima koji negativno utiču na efikasno rešavanje ovog pitanja, dok su predstavnici ANEM-a govorili o stanju na terenu, problemima koje legalni emiteri imaju zbog rada nelegalnih emitera, postojećoj regulativi koja stvara probleme u praksi i mogućim merama za suzbijanje nelegalnog emitovanja programa: 

Milan Janković, direktor Ratela - ostvareni rezultati: krajem 2011. godine bilo 55 stanica bez dozvole, dok ih krajem oktobra 2012. ima 48; Ratel predložio podnošenje prekršajnih i krivičnih prijava - u 2011 godini: 10 prekršajnih i 42 krivične prijave, a u 2012: 2 prekršajne i 6 krivičnih prijava; tokom 2011. Ratel dostavio 47 prijava nadležnom Ministarstvu i RRA-a, a u 2012. godini 32 prijave; osnovni problem su ograničene ingerencije regulatornih tela; ukazao na lošu praksu sudova u ovim predmetima, kao problem; istakao neophodnost koordinirane saradnje sa ostalim organima koji imaju nadležnosti u ovoj oblasti, ali i spremnost Ratela da preuzme veću odgovornost i ingerencije (poveravanje inspekcijskog nadzora), jer ima sve potrebne kapacitete.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA - problem "piraterije" je problem ingerencija, zbog čega država treba da pronađe zakonsko rešenje kojim će se odrediti jedan organ koji bi imao sva potrebna ovlašćenja u ovoj oblasti; naveo rezultate dosadašnjeg rada - izdato 289 rešenja o zabrani rada, 125 zaključaka o dozvoli izvršenja; podneto 131 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, 187 krivičnih prijava od kojih 19 za NN lica i 21 zahtev za pružanje pomoći.

Branko Stamenković, rukovodilac Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal, RJT - regulatorna tela i nadležne službe treba da imaju veća ovlašćenja a Tužilaštvo i MUP treba da budu poslednja instanca u rešavanju ovog problema; problem je što krivično delo nelegalnog emitovanja programa kao takvo u Krivičnom zakoniku ne postoji, već mora da se podvede pod činjenični opis krivičnog dela iz člana 353, a često nije lako utvrditi ni ko je stvarni izvršilac krivičnog dela; Tužilaštvo u 2010. primilo krivične prijave protiv 32 lica, u 2011. protiv 44 lica, a u 2012. protiv 17 lica, što pokazuje da se trend nelegalnog emitovanja smanjuje; za tri godine u ovom Tužilaštvu podignuto 47 optužnih predloga, doneto je 16 pravosnažnih presuda, a u tri predmeta je došlo do oduzimanja opreme.

Goran Macura, načelnik Odeljenja za opšti nadzor, Sektor tržišne inspekcije, Ministarstvo trgovine i telekomunikacija - ingerencija tržišne inspekcije u ovoj oblasti je vezana za kontrolu oglašivača: na osnovu snimljenih oglasnih poruka kod "piratskih emitera", izvršeno je oko 100 inspekcijskih nadzora kod oglašivača; smatra važnim da oglašivači budu informisani da li prenosilac oglasne poruke emituje bez dozvole jer tada obično prestaju da se oglašavaju kod nelegalnih emitera.

Slađan Mladenović, Uprava policije, MUP Srbije - uloga policije nije da zatvara nelegalne stanice, već da štiti izvršitelja i učesnike u sprovođenju izvršenja koje se preduzima na osnovu odluka nadležnih organa i regulatornih tela; policija uvek izlazi u susret zahtevima nadležnih organa; MUP je do sada pružio 21 asistenciju u ovim predmetima.

Slobodan Krajnović, glavni i odgovorni urednik, Radio 021, Novi Sad, članica ANEM-a - konkretni problemi u Novom Sadu gde je ovaj problem posebno izražen: trenutno ima 11 nelegalnih emitera, a 12 legalnih; tri najveća problema legalnih emitera zbog rada "piratskih" emitera: prvo, zbog "damping" cena, oglašivači se radije oglašavaju kod nelegalnih emitera; drugi problem je ometanje signala, što neposredno utiče na slušanost a samim tim i oglašavanje i prihode; treći problem je neravnopravan položaj legalnih emitera, koji su opterećeni visokim naknadama i različitim obavezama, dok "piratski" emiteri nesmetano ostvaruju velike prihode, jer ne plaćaju nikakve naknade; posmatrajući situaciju na terenu, on smatra da u rešavanju ovog problema nema pomaka.

Miloš Stojković, advokat, Pravna služba ANEM-a - istakao problem prevelikog broja nadležnih institucija sa ograničenim ovlašćenjima, što utiče i na postizanje efekata, zbog složenosti koordinacije njihovog rada; nova zakonska rešenja treba da daju veća ovlašćenja regulatorima; potrebno ustanoviti krivično-pravnu odgovornost za nelegalno emitovanje programa, kao i za oglašivače na nelegalnim stanicama; dok se pravne prepreke ne uklone, u ime ANEM-a predlaže jačanje saradnje regulatora i nadležnih organa, kroz potpisivanje međusobnog Protokola o saradnji na rešavanju problema.

Tokom diskusije, prisutni predstavnici emitera su konkretnim primerima iz svojih sredina ilustrovali u kojoj meri nerešavanje ovog problema ugrožava opstanak lokalnih stanica. Takođe, nadležnima su predstavljeni i drugi problemi, kao što je problem "piraterije legalnih emitera" koji emituju predajnicima jače snage od propisane i tako nedozvoljeno pokrivaju veću teritoriju od one za koju su dobili dozvolu, ugrožavajući emitere iz tih mesta na gotovo isti način kao i nelegalni emiteri. Istaknuto je da, sa jedne strane postoje prevelike obaveze i nameti za legalne emitere, a sa druge strane, odsustvo bilo kakve obaveze i odgovornosti nelegalnih emitera i kontrole nad njihovim radom i sadržajem koji emituju.

Na osnovu izlaganja uvodničara i vođene diskusije, kao dva osnovna zaključka ovog okruglog stola mogu se definisati: prvo, da je u postojećim uslovima neophodna dobra saradnja i sinhronizacija aktivnosti svih nadležnih organa i tela, s obzirom na njihove ograničene ingerencije i da tome može doprineti potpisivanje Protokola o saradnji, koga je predložio ANEM, koji bi trebalo da bude i jedan od njegovih potpisnika; drugo, da su neophodne izmene regulative u pravcu jačanja ingerencija regulatornih tela, poveravanjem ovlašćenja inspekcijskog nadzora, kao i ustanovljavanje krivično-pravne odgovornosti za nelegalno emitovanje programa i za oglašavanje na nelegalnim stanicama, za šta je pravi trenutak, jer je proces izrade seta medijskih zakona u toku. Nakon ovog okruglog stola, ANEM će svim nadležnim organima uputiti svoje preporuke za efikasniju borbu protiv nelegalnog emitovanja programa, pri čemu će imati u vidu i diskusiju na ovom skupu.

  • UNS Press centar

  • UNS Press centar

  • UNS Press centar

  • UNS Press centar

  • UNS Press centar

  • UNS Press centar

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs