Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

14. 03. 2008

RADIO POLIMLJE POSLE 35 GODINA MORA DA ZAĆUTI

Prijepolje, 14.3.2008. (Danas - Sandžak) - Odluka Republičke radiodifuzne agencije da Radio Polimlju iz Prijepolja uskrati jednu od predviđene dve lokalne frekvencije među zaposlenim u IP ‘’Polimlje’’, koje pored radija izdaje i istoimene nedeljne novine, a i građanima ove opštine sa multinacionalnom strukturom stanovništva, izazvala je veliko iznenađenje i čuđenje.

Odluka Republičke radiodifuzne agencije da Radio Polimlju iz Prijepolja uskrati jednu od predviđene dve lokalne frekvencije među zaposlenim u IP „Polimlje“, koje pored radija izdaje i istoimene nedeljne novine, a i građanima ove opštine sa multinacionalnom strukturom stanovništva, izazvala je veliko iznenađenje i čuđenje, čiji se intenzitet ne smanjuje ni do današnjih dana.

U saopštenju za javnost zaposlenih u Polimlju, a i na naslovnoj i strani lokalnih novina predviđenoj za političke teme u prošlom broju objavljen je tekst gotovo istovetne sadržine pod nazivom „Radio Polimlje ostalo bez glasa“, u kome se ističe da je „tokom tri i po decenije Radio Polimlje baziralo svoj rad na informativnom programu. 

Sadržaj tog programa temeljen je na edukativnim autorskim emisijama koje su obuhvatile najvitalnija pitanja lokalne sredine, od rada samouprave, mesnih zajednica, privrednih preduzeća do obrazovanja, kulture i sporta, a obraćao se svim starosnim dobima i svim profilima slušalaca kroz specijalizovane emisije .“

Dodaje se i da se malo medija u Srbiji može pohvaliti obrazovnom strukturom novinara u odnosu na broj zaposlenih. Od osam novinara polovina je diplomiranih žurnalista, a dva su diplomirani sociolozi.

U ovoj informativnoj kući kao veoma bitnu činjenicu ističu da „tokom tri i po decenije Radio Polimlje nije imalo ni jednu mrlju kada je reč o profesionalnom radu novinara, angažovanju, principima objektivnosti i blagovremenosti što u proteklim burnim vremenima i društvenim zbivanjima nije bilo ni malo jednostavno.

To je, verovatno jedna od retkih radio stanica u u Srbiji koja svoj profit nije bazirala na čestitkama i pozdravima slušalaca i ni u najtežim periodima nije podlegla opštem trendu degradiranja lokalnih elektronskih medija kroz šund sadržaje“.

Republička radiodifuzna agencija opredelila se, kažu sa iznenađenjem pa i sa neskrivenim besom zaposleni u Radio Polimlju, „da ovom radiju praktično oduzme frekvenciju“ i najavljuju preduzimanje svih mera kako bi se ovakva odluka preispitala i preinačila.

Od dve dodeljene lokalne frekvencije za područje Prijepolja, jednu je dobio radio koji još ne postoji - Radio Mileševa - Srpskog pravoslavnog episkopa mileševskog, a drugu, muzičko komercijali Radio 033 Prometnog i uslužnog preduzeća d.o.o. „Links“.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs