Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

07. 08. 2002

Otkaz smenjenom glavnom i odgovornom uredniku Radio Jasenice

BEOGRAD, 7. avgust 2002 - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju najoštrije je protestovala povodom otkaza smenjenom glavnom i odgovornom uredniku Radio Jasenice iz Smederevske Palanke Zoranu Stanoševicu.

ANEM je podsetio na to da je Skupština opštine Smederevska Palanka na sednici održanoj 29.3.2002. godine donela odluku o smenjivanju direktora Radio Jasenice Dragoslava Travice i glavnog i odgovornog urednika Zorana Stanoševica, pošto je prethodno došlo do smene u rukovodstvu Opštine, glasovima odbornika opozicije (SPS) i pojedinih clanova podeljenog DOS-a. Ove kadrovske promene su se vrlo brzo odrazile i na uredivacku politiku Radio Jasenice. Smenjenom direktoru Travici je nakon odluke Skupštine opštine Smederevska Palanka, ugovor o radu otkazan rešenjem novog v.d. direktora Živka Petrovica, 31. maja, a sada je otkaz dobio i smenjeni urednik Stanoševic, uz obrazloženje da je radio kao dopisnik ANEM-a.

ANEM je odluku o smenjivanju direktora Travice i glavnog urednika Stanoševica, a zatim i o otkazima koji su usledili, doživeo kao poraz nezavisnog novinarstava i kao težak udarac demokratskim reformama u društvu, posebno imajuci u vidu da je Radio Jasenica kao jedna od prvih clanica ANEM-a još od 1996. godine bila aktivno ukljucena u borbu nezavisnih medija protiv režima Slobodana Miloševica, za afirmaciju demokatrskih ideja i vrednosti. ANEM je posebno upozorio na to da ovakve smene i otkazi uspešnim novinarima i urednicima u lokalnim medijskim kucama ciji su osnivaci skupštine opština - koji nisu zasnovani na eventulanoj promašenoj uredivackoj politici ili nezakonitom poslovanju - predstavljaju zapravo direktan pritisak izvršnih vlasti na nezavisnu uredivacku politiku.

ANEM je u saopštenju ponovio svoje apele nezavisnim medijima i demokratskoj javnosti da iskažu solidarnost sa otpuštenim novinarom Zoranom Stanoševicem, ali i sa svim onim novinarima i medijima koji se i u ovom trenutku bore sa pokušajima da se reinstalira poslušnicko novinarstvo i rad po diktatu izvršnih vlasti.

ANEM je u saopštenju posebno podsetio na to da je usled promene uredivacke politike i neispunjavanja kriterijuma afirmacije slobodnog, nezavisnog i profesionalnog rada skupština ANEM-a Radio Jasenicu iskljucila iz clanstva u Asocijaciji.

Veran Matić,
predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs