Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

20. 02. 2002

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST RADIJA BOOM 93

Radio “Boom 93” zaprepašten je činjenicom da se posle više od dve godine od najavljivanih demokratskih promena u Srbiji i više od dve godine od kako u Požarevcu ne postoje strahovlade Slobodana i Marka Milosevića ponovo sreće sa pritiscima na novinare, urednika i glavnog i odgovornog urednika koje vrše gradski politički funkcioneri.

Osim sto je pritisak vršen na uredjivacku politiku medija koji se zalaze za postovanje ljudskih prava, promociju gradjanskog drustva i postovanje prava gradjana na objektivno, pravovremeno i nezavisno obavestavanje dokaz da lokalna vlast ima razloga da se plasi ili bude nesigurna u sebe zbog politickih poteza koje vuce i politike koju sprovodi. Pritisak je i dokaz da ta ista vlast mehanizmima koje zarad svog opstanka koristi, pokusava da nas vrati u doba komunistickog politickog jednoumlja koje je u Pozarevcu bilo dominantno do pre nekoliko godina.

Predsednik Skupstine opstine Pozarevac i poslanik DSS u Narodnoj skupstini Srbije u vise navrata je u protekla dva meseca pokusao da grubo prekrsi prava gradjana na objektivno i nezavisno informisanje za koje se zalaze Boom 93, vrseci pritisak na novinare, urednika i glavnog i odgovornog urednika da ne objavljuju izjave pojedinih stranaka i nevladinih organizacija koje, po njegovom misljenju i misljenju njegovih bliskih saradnika, iznose neistine u javnost. Matic pritom nijednog trenutka nije, makar da je to nama poznato, pokrenuo nijednu privatnu tuzbu zbog iznete klevete protiv tih istih stranaka i nevladinih organizacija, vec je na brutalan nacin, sugerisuci i ubedjujuci novinare Boom 93 da njihove izjave ne objavljuju, pokusao da spreci javnost da bilo sta sazna od onoga sto te stranke i nevladine organizacije smatraju nepravilnostima i nezakonitim radnjama predsednistva opstine i gradskih vlasti u Pozarevcu.

Stranka kao sto je Srpski pokret obnove, kao i bilo koja druga stranka, nevladina organizacija Pozarevacki narodni pokret “Otpor”, kao i bilo koja druga nevladina organizacija u gradu, kao i, uostalom, bilo koji drugi gradjanin Pozarevca, imaju prava na to da budu upoznati sa radom opstinskih funkcionera jer su oni nosioci javnih funkcija, sto su postali zahvaljujuci poverenju koje im je iskazano na izborima. Boom 93 oseca se duznim da gradjanstvu pruza odgovore na pitanja koja se ticu funkcionisanja gradske uprave, a Slavoljub Matic tome se protivi, dozivljavajuci objektivno i nepristrasno informisanje kao najbrutalniji atak na svoju licnost. Posto verujemo da vecina lokalnih medija jeste u saci lokalnih vlasti, te da objavljuje polovicne informacije cije prezentovanje odgovara iskljucivo pojedinim lokalnim politickim funkcionerima, smatramo da su Maticevi potezi pokusaj da ugasi jedan od poslednjih gorionika koji se u novinarstvu trudi da plasira informaciju, prezentujuci je iz sto je vise mogucih uglova gledanja. U Pozarevcu javna glasila koja treba da objektivno informisu gradjane sluze za ulepsavanje stvarnosti, a privatni mediji koji su bili puki oglasivaci predstavnika prethodnog rezima u iste svrhe sluze i ovom koji je trenutno na vlasti.

Zbog Maticevih pritisaka prinudjeni smo da ulozimo najostriji javni protest i obavestimo sve demokratske i progresivne snage u drustvu da javno osude pritisak na nezavisno novinarstvo i slobodu izrazavanja.

“Nova politicka elita” u Pozarevcu mora da shvati cinjenicu da “ malih bogova ” vise nema i da nema ulepsavanja stvarnosti, vec da nam je neophodan odlucniji obracun sa kriminalom, korupcijom, ekstraprofiterima, kako bi smo sproveli reformu i uspostavili novi sistem vrednosti u drustvu.

Požarevac,
20.02.2002.godine
Radoslavka Despotović
urednik programa

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs