Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

15. 08. 2002

Povodom smene glavnog i odgovornog urednika Radio Kotora

U zapisniku sa sednice Programskog odbora Javnog preduzeca "Radio Kotor" kao jedini konkretni razlog kojim se obrazlaže smenjivanje glavnog i odgovornog urednika Slavka Mandica navodi se: "Najkonkretnije zamjerke na racun g. Mandica ticu se njegovog polusatnog samovoljnog prekida emitovanja programa mimo saglasnosti Programskog odbora." U protestu o kome je rec ucestovovala je vecina crnogorskih elektronskih medija i to uz podršku svetskih medijskih organizacija i organizacija za slobodu govora, uz solidanost preko 50 clanica Asocijacije nezavisnih elektronskih medija iz Srbije. Borba za demokratsko medijsko zakonodavstvo surovo je kažnjena.

Mislim da je ovo veoma loša odluka, pre svega za gradane Kotora, a zatim i za slobodu informisanja u Crnoj Gori.
Radio Kotor je primer za to kako treba da radi lokalna radio stanica. Zaposlenima u ovoj stanici, sa Slavkom Mandicem na celu, uvek je bilo važnije to što nije odneto dubre sa glavnog trga i kako ce proci karneval nego šta se dešava u takozvanoj "visokoj politici", crnogorskom parlamentu, vladi... To je zaista bila stanica koja radi za svoje slušaoce. Kada nema struje ili vode, slušaoci zovu radio, a ne elektrodistribuciju ili vodovod. Radio Kotor je jedina opštinska stanica na kojoj se gradonacelnik plašio da gostuje zbog pitanja koja mu mogu biti postavljena. To je stanica koja je promovisala na desetine kulturnih manifestacija u gradu. Zahvaljujuci njoj Kotor je imao i muzicki festival pre dve godine. U Radio Kotoru je njen direktor i glavni i odgovorni urednik provodio svoj godišnji odmor.

Ja zaista do sada nisam imao priliku da boravim u mestu u kome se lokalna stanica slušala duže od Radio Kotora. U decembru 1999. Radio Kotor se u proseku slušao preko 130 minuta dnevno - to je bio najveci TSL u citavoj Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i veci od svih radio stanica u Crnoj Gori.

Bio je to najbolji pokazatelj pogodenog radijskog formata - radio u funkciji gradana na najbolji moguci nacin.
A ovakvih rezultata ne bi bilo da nije bilo Slavka Mandica na celu Radio Kotora. Taj radio iz vremena kada je on došao i Radio Kotor danas razlikuju se kao nebo i zemlja. Izgraden je novi studio, oprema je potpuno zamenjena, izvršena je potpuna kompjuterizacija (stanica ima više kompjutera nego Radio Crne Gore)... Najznacajniju ulogu Radio Kotor i Slavko imali su u edukaciji novinara koju u Kotoru vec cetiri godine organizuju IREX i ANEM. To znaju i urednici Radio Beograda, Novog Sada, Niša, ciji su novinari pohadali kurseve letnje škole koja se i ove godine organizuje u koprodukciji Radio Kotora, ANEM-a i IREX-a.

Slavko u svom urednickom poslu nikada nije priznavao lažne autoritete. Glupost ga je najviše iritirala i protiv nje se borio na svim nivoima. Ali, uvek su neki poslušnici vlasti bolje prolazili od ljudi poput Slavka. Nažalost, slušaoci Radio Kotora bice u prilici da se u to i licno uvere.

Kolektiv Radio Kotora i ANEM nece napustiti gradane Kotora koji su vezani za duh koji je emitovala ova stanica. Nece se povuci bez borbe i nece slušaoce ostaviti bez slobodnog glasa. To bi bio veliki ustupak onima koji bi da funkcionalizuju medije prema kratkorocnim politickim interesima, koji bi da žrtvuju principe slobode štampe i teško dosegnut nivo novinarskog profesionalizma.

Ovakvim pokušajima mora se pored novinarskih udruženja i medija suprotstaviti i demokratska javnost - u suprotnom ce demokratska javnost nestati, a samim tim ce i demokratija biti opasno ugrožena.

Veran Matić,
predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs