Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

27. 12. 2017

Koalicija: Zaječar da raspodeli novac medijima

koalicija logo
koalicija logo
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) žali što je Gradsko veće Zaječara, nakon što je stručna komisija ocenila projekte i dala predlog raspodele, odlučilo da ne prihvati odluku komisije. Koalicija poziva gradsku vlast Zaječara da ionako skroman iznos koji je predvidela za ove namene raspodeli medijima u skladu sa Zakonom o javnom informisanju.

„Većnici su usvojili Predlog Rešenja o neprihvatanju Predloga za raspodelu sredstava Komisije za razmatranje predloga projekata i utvrđivanje predloga raspodele sredstava", piše na sajtu Grada Zaječara.

Gradsko veće odluku je obrazložilo kratkim rokom za realizaciju projekata, koji je konkursom ograničen na 31. decembar 2017. godine.

Koalicija za kratak rok smatra odgovornim Grad Zaječar koji je tek nakon apela predstavnika 14 medija i Koalicije raspisalo konkurs.

Koalicija ističe da je Grad Zaječar kasnim raspisivanjem konkursa doveo u pitanje ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u ovom Gradu, iako je u 2017. godini za medije izdvojila samo 2.700.000 dinara, što je petina novca koliko je za te namene u budžetu Zaječara bilo odvojeno prethodne godine.

Koalicija poziva Grad Zaječar da, u skladu sa predlogom stručne komisije, raspodeli novac medijima i produži rok za sprovođenje projekata.

Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja predviđaju da projekti mogu trajati duže od jedne godine.

Koalicija od Grada Zaječara traži da novac koji je u 2017. bio predviđen za medije raspodeli odmah ili isplati iz budžeta za narednu godinu, a iznos koji je za ove namene planirala za 2018. godinu rebalansom uveća za 2.700.000 dinara.

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Poslovno udruženje Lokal pres (LP)

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs