Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

25. 12. 2017

Koalicija: Bor drastično smanjuje sredstva za sufinansiranje medijskih projekata

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i PU Lokal pres) apeluje na Opštinsko veće Opštine Bor da preispita odluku o smanjenju sredstava iz budžeta za informisanje građana Bora u 2018. godini.

Opština Bor planira da u 2018. godini drastično smanji i inače simbolična sredstva namenjena sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, sa 1,5 miliona dinara u 2017. godini na 500.000dinara u 2018. godini.

Prvobitnim Nacrtom predloga budžeta Opštine Bor za 2018. godinu za unapređenje i ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja bilo jeplanirano izdvajanje 10.300.000 dinara. Za emitovanje oglasa, obaveštenja u elektronskim medijima, objava u štampanim medijima i Službenom glasniku bilo je predviđeno 5.300.000 dinara, a za raspodelu putem konkursa 5.000.000 dinara.

Međutim, nakon sednice Opštinskog veća, održane 20. decembra, odbornicima je poslat Predlog budžeta Opštine Bor za 2018. godinu u kome je drastično promenjena struktura budžeta u delu koji se odnosi na javno informisanje. Iznos namenjen oglašavanju ostao je isti, dok su sredstva namenjena za informisanje građana putem konkursa smanjena za 90 odsto od prvobitno predviđenih - na 500.000 dinara.

U izjavi medijima www.timocke.rs, predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić obrazložio je smanjenje sredstava za informisanje građana Bora na sledeći način:

- Mi smo Nacrt predloga budžeta objavili na sajtu Opštine Bor još pre oko mesec dana, ali stigli su neki zahtevi, stigle su neke sugestije i mi smo ih uvažili, ali konačnu odluku doneće odbornici. Ovo je stav moje partije, moje stranke i svih ljudi koji su na neki način učestvovali u izradi ovakvog budžeta.

Koalicija ukazuje na tendenciju drastičnog smanjenja sredstava za informisanje građana na lokalnom nivou i na sve češću zloupotrebu ovih budžetskih sredstava.

Opština Bor je, da podsetimo, tokom 2017. godine putem konkursa medijima dodelila 1,5 miliona dinara, a godinu dana ranije dva miliona dinara.

Koalicija traži da opština Bor preispita svoju odluku, naročito zato što je planirani iznos opredeljen za projektno sufinansiranje projekata iz oblasti javnog inforimsanja drastično manji od sredstava namenjenih za oglašavanje.

 

koalicija logo
koalicija logo
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Poslovno udruženje Lokal pres

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs