Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

11. 04. 2017

NOVINARSKA I MEDIJSKA UDRUŽENJA I ORGANIZACIJE PODRŽAVAJU ZAHTEVE PROTESTA "PROTIV DIKTATURE"

Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, 11. april, 2017 - Novinarska i medijska udruženja i organizacije snažno podržavaju zahteve protesta „Protiv diktature" za slobodu medija, smenu članova Saveta REM-a i rukovodećih ljudi javnih servisa Srbije i Vojvodine.

Novinarska i medijska udruženja i organizacije smatraju da su potrebni i mnogi drugi duboki rezovi na našoj medijskoj sceni, ali da ispunjavanje ovih zahteva predstavlja prvi ali važan korak u ostvarenju konačnog cilja: razgrtanje medijskog mraka u kojem živi Srbija, obezbeđenje medijskog pluralizma i sprečavanje dalje, drastične zloupotrebe medija od strane vlasti.

Dugo je već jasno da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) radi suprotno zakonu, da u njemu sede nekompetentna a politički podobna lica, dovedena partijskim putem, u pojedinim slučajevima uz drastična kršenja zakona. Jasno je i to da ovo telo ne radi u interesu građana, već jedino ispunjava naloge vlasti. REM se pretvorio u organizam za medijski inženjering koju vlast sprovodi nad građanima Srbije i njihovom zdravom pameću. REM, čije je postojanje do kraja obesmišljeno tokom izborne kampanje - jedna je od najvećih rak-rana naše medijske scene.

Javni medijski servisi, koji prema Zakonu o javnim medijskim servisima imaju posebnu obavezu da izveštavaju u skladu sa javnim interesom, profesionalno, istinito, potpuno i blagovremeno, tokom izborne kampanje, takođe su dosegli vrhunac neprofesionalizma i političke instrumentalizacije, a način na koji izveštavaju o masovnim protestima širom Srbije predstavlja najsramnije stranice njihove istorije.

Dok desetine hiljada građana svakodnevno protestuje tražeći promene, rukovodstva javnih servisa ignorišu stvarnost koja im viče i zviždi sa ulica, i umesto da budu u službi javnosti zbog koje postoje, aktivno servisiraju stvaranje paralelnog univerzuma SNS-a u kojem je uvek sve u najboljem redu - a ako nešto i nije u redu, dovoljno je tvrditi da ne postoji.

Ako ni zbog čega drugoga, a razloga je veoma mnogo, onda zbog ovoga rukovodstva javnih servisa moraju pod hitno da podnesu ostavku i prestanu da sramote novinarsku profesiju.

Novinarska i medijska udruženja se zalažu i za striktno poštovanje Kodeksa novinara Srbije, kroz jačanje samoregulacije, ali i oštro ograđivanje svih institucija, javnih ličnosti i društveno odgovornih preduzeća od medija koji svakodnevno i drastično krše etički kodeks, odnosno stavljanje takvih medija na mesto koje zaslužuju, a to je stub srama.

Takođe je veoma važno da pravosuđe u Srbiji sankcioniše medije koji krše Zakon o javnom informisanju i medijima, ali na način koji je usklađen sa visokim strandardima Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, što podrazumeva da Zakon važi jednako za sve, uključujući tu i dužinu trajanja sudskih procesa.

Novinarska i medijska udruženja i organizacije se zahvaljuju građanima koji su ustali u odbranu onoga što im pripada, a to su institucije koje, uvek i pre svega, treba da budu vođene javnim interesom.

Zahvaljujemo se i zbog toga što su shvatili značaj medija i koliko je važno boriti se za medijske slobode.

slika
slika

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres
Asocijacija onlajn medija (AOM)
Slavko Ćuruvija fondacija

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs