Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

14. 03. 2017

NOVINARSKA I MEDIJSKA UDRUŽENJA: ISELJENJE REDAKCIJA – NOVI VID PRITISKA NA LOKALNE MEDIJE PRED IZBORE

Kragujevac, Beograd, Novi Sad - 14.03.2017 - Novinarska i medijska udruženja najoštrije osuđuju najnoviji način pritiska na lokalne medije, koji se sprovodi od strane lokalnih vlasti kroz vid urgentnih iseljenja iz prostorija koje su u njihovom dugogodišnjem zakupu.

Najnovija tužba koja sadrži privremenu meru iseljenja uručena je juče Udruženju građana ‘'Forum žena Prijepolja'' iz Prijepolja, koje je osnivač dva medija i to lokalne ‘'Televizije Forum'' i online medija ‘'Forum info''. Sudsko ročište na kojem će se razmatrati tužba sa predloženom privremenom merom je zakazano za petak, 17. mart.

Napominjemo da je ovo drugi slučaj iseljenja lokalnih medija u poslednjih nedelju dana  (pored pomenuta dva medija iseljenje preko noći su doživela i dva medija u Boru i to ‘'Borski problem''i ‘'Timočke'')  i da ona predstavljanju ozbiljan način zastrašivanja lokalnih novinara i vid pritiska na lokalne medije.

Redakcija TV Forum, čiji je osnivač Udruženje građana "Forum žena Prijepolje", punih osam godina koristila je prostor Doma kulture u Prijepolju. Iako je udruženje blagovremeno tražilo da se ugovor o zakupu, koji je istekao u junu 2016. Godine, produži, uprkos usmenom uveravanju da do iseljenja ne mora doći pre aprila, stigla je Odluka Opštinskog veća o iseljenju, a pre nekoliko dana i tužba kojom se od suda traži prinudno iseljenje.

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija "Lokal pres", čije su članice dva prijepoljska medija,  u dva navrata  se obraćala  nadležnima u  Opštini Prijepolje da preispitaju odluku o iseljenju iz prostorija Doma kulture, ali prijepoljske vlasti nisu odgovarale na ove inicijative.

Ističemo da  ‘'Televizija Forum'' i ‘'Forum info''  predstavljaju respektivnu lokalnu medijsku kuću, koja je osnovana od strane organizacije civilnog društva,  da je to prva ženska televizija na Balkanu i da je za produkciju  profesionalnih medijskih priloga više puta  nagrađivana.

Novinarska i medijska udruženja  ovakvo ponašanje ljudi na funkcijama u lokalnim sredinama smatraju tendencioznim i neodgovornim, u trenutku kada se pripremaju izbori  i upozoravaju da se takvim postupcima, koji predstavljaju pritisak na medije u malim zajednicama, ugrožavaju prava građana da budu blagovremeno i objektivno informisani.

logo koalicija
Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija "Lokal pres", Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija nezavisnih eleketronskih medija (ANEM), Nezavisno Društvo novinara Vojvodine (NDNV)

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs