Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

18. 05. 2016

Udruženja: Serija političkih smena na RTV-u

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 18. maj 2016. - Novinarska i medijska udruženja najoštrije osuđuju nove smene na Radio-televiziji Vojvodine i ističu da su one posledica političkog pritiska i instrumentalizacije ovog javnog servisa od strane vlasti.

Događaji na RTV-u u potpunosti podsećaju na početak devedesetih i tzv. jogurt-revoluciju, kada je sa tadašnje Radio-televizije Novi Sad (RTNS) otpušteno, na prinudni odmor poslano ili marginalizovano nekoliko stotina najuglednijih urednika i novinara koji nisu želeli da se stave u službu Miloševićevog režima.Posle smene programskog direktora Slobodana Arežine i ostavke, očigledno pod političkim pritiskom, generalnog direktora Srđana Mihajlovića - danas je smenjeno i najmanje sedam urednika informativnog programa RTV-a, a konstantovana je i ostavka glavne i odgovorne urednice Televizije Novi Sad Marjane Jović. Očekuje se da će narednih dana biti nastavljeno sa "čišćenjem" ove kuće od "nepodobnih" urednika i novinara, a smene se sprovode potpuno neprimereno, telefonskim pozivima i usmenim nalozima.

Potpisnici saopštenja pozivaju međunarodne i nevladine organizacije da se oglase povodom ovog političkog nasilja koju vlast sprovodi nad Radio-televizijom Vojvodine, njegovim urednicima i novinarima, i ističu da događaji u ovoj kući u potpunosti dezavuišu ideju javnog servisa i pokazuju pravo lice vlasti u Srbiji.

Ovim događanjima dovodi se u pitanje i dalje funkcionisanje RTV-a, a potpisnici saopštenja najavljuju da će preduzeti akcije u znak protesta protiv ovih skandaloznih događanja, te da će o tome pravovremeno obavestiti javnost.

 

Medijska i novinarska udruženja: 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Local Press
Asocijacija onlajn medija (AOM)

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs