Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

06. 04. 2016

KOALICIJA: Brojne nepravilnosti u raspisanom Konkursu opštine Žitorađa

 

 

 

 

 

Beograd-Novi Sad-Kragujevac, 6. april 2016.- Usled brojnih nepravilnosti Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i PU ‘'Lokal pres'' neće predložiti svoje kandidate za članove konkursne komisije u Opštini Žitorađa, poštujući jedinstveni stav da ne učestvuju u radu komisija u opštinama i gradovima čiji javni pozivi nisu u skladu sa Zakonom o informisanju i medijima.

Opština Žitorađa raspisala je 26. marta Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Žitorađa u 2016. godini, usmerivši sredstva za informisanje javnosti samo na radio stanice.

Shodno članu 3 Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja koje je doneo ministar kulture i informisanja na osnovu člana 28.stav 1 Zakona o javnom informisanju i medijima /Službeni glasnik RS, broj 83/14/  i člana 6 Zakona smatramo da je raspisivanje konkursa samo za radio stanice, način za diskriminaciju ostalih vrsta medija.

U toku trajanja Konkursa Koalicija novinarskih i medijskih udruženja obratila se Lokalnoj upravi Žitorađe ukazujući na ovu činjenicu, ali je dobila odgovor da će uskoro biti raspisani i javni pozivi za štampane medije, televizije i internet portale.

Konkurs Opšine Žitorađa, međutim, sadrži još čitav niz nepravilnosti na koje je Koalicija blagovremeno upozorila. U javnom pozivu nije naveden najmanji i najveći iznos sredstava koja se odobravaju po projektu, iako Pravilnik to izričito nalaže. U članu 8. Istog pravilnika propisana je i forma prijave na konkurs, koju Žitorađa nije poštovala.

Pored toga, ograničila je podnosiocima učešće na konkursu na samo jedan projekt, iako je propisano da „ako je učesnik na konkursu izdavač više medija, može na konkursu učestvovati sa jednim projektom za svaki medij".

Koalicija je Žitorađu upozorila i da saradnja sa Opštinom Žitorađa u prethodnom periodu, kako stoji u konkursu, ne može biti posebni kriterijum za ocenjivanje jer nije u skladu sa Zakonom. Samim ti dokaz o saradnji sa Opštinom Žitorađa u prethodnom periodu ne može biti deo dokumentacije koja se prilaže uz prijavu na konkurs.

Kako ni  nakon pismenog obaveštenja o prisutnim nepravilnostima Opština  Žitorađa nije uskladila konkurs sa Zakonom, Koalicija je odlučila da ne učestvuje u radu komisije za izbor projekata koji će se sufinansirati iz budžeta ove opštine.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ‘' Lokal pres''

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs