Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

06. 04. 2016

KOALICIJA NOVINARSKIH I MEDIJSKIH UDRUŽENJA TRAŽI PONAVLJANJE KONKURSA ZA MEDIJSKE PROJEKTE U DOLJEVCU

 

 

 

 

 

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 6. april 2016. - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja traži poništaj rešenja o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja iz budžeta opštine Doljevac i ponavljanje javnog konkursa.

Opština Doljevac je suprotno zakonskim odredbama raspisala i sprovela javni konkurs za sufinansiranje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.  Konkurs je raspisan na način da diskriminiše većinu medija, a njegovi kriterijumi odgovaraju samo određenom mediju koji se tako neopravdano foavorizuje. Naime, ovaj konkurs u potpunosti onemogućava učešće na konkursu televizijama, internet portalima i štampanim medijima, a da pritom, kao posebne kriterijume navodi: postojanje dopisništva na teritoriji opštine Doljevac, dozvolu za radijsko emitovanje za teritoriju Opštine Doljevac, postojanje dopisništva na istoj teritoriji i saradnju sa opštinom, čime se isključuje širok krug medija i tako vrši diskriminacija medija po dva osnova (tehnološkom i teritorijalnom), što je suprotno članu 17. Zakona o javnom informisanju i medijima.

Koalicija je ukazala na uočene nepravilnosti nadležnima u Opštini Doljevac, ali oni su odbili da povuku sporni konkurs, nakon čega je odlučeno da se ne šalju kanididati za članstvo u komisiji, imajući u vidu principijelan stav Koalicije da ne učestvuje u konkursima čiji je sadržaj protivzakonit.

Kako Koalicija nije poslala svoje kandidate, Predsednik opštine Doljevac je imenovao Komisiju, koja je i u ovom slučaju formirana protivzakonito, imajući u vidu da je jedan od članova te komisije istovremeno i Načelnik odeljenja za opšte poslove i vanprivredne delatnosti pri opštinskoj upravi, iako se radi o postavljenom licu koje vrši javnu funkciju i koje shodno članu 24. Zakona o javnom informisanju ne bi smelo da učestvuje u radu komisije. Pored toga, ni za druga dva člana komisije nije jasno da li se radi o nezavisnim stručnjacima u smislu pomenutog člana, budući da rešenje o imenovanju komisije ne sadrži obrazloženje, ni podatke o članovima komisije. Samim tim što je o predlozima projekata odlučivala komisija koja je nepropisno sastavljena, ni odluka takve komisije ne može da bude zakonita.  

Koalicija poziva Opštinu Doljevac da poništi sporno rešenje o dodeljivanju sredstava i ponovi konkurs, na taj način da ne bude diskriminatoran i da se ispoštuju pravila o formiranju konkursne komisije.

Udruženje novinara Srbije (UNS)                                                
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs