Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

25. 03. 2016

ANEM OSUĐUJE PRITISAK NA UREDNIKA RADIJA BOOM93 IZ POŽAREVCA

Beograd, 25.03.2016. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) pruža punu podršku Urošu Uroševiću, uredniku informativnog programa radija Boom 93 iz Požarevca, protiv koga je direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Saša Valjarević podneo krivičnu prijavu za izazivanje panike i narušavanje javnog reda i mira.

Krivična prijava protiv Uroševića podneta je zbog toga što je objavio informaciju da voda za piće u Požarevcu ne ispunjava higijenske norme propisane pravilnicima pre nego što je na osnovu rešenja Republičke sanitarne inspekcije „Vodovodu i kanalizaciji" zabranjena njena distribucija za piće i pripremanje hrane.

ANEM smatra da je Urošević, poštujući etičke standarde u novinarstvu, postupio odgovorno,  objavljujući informacije od javnog interesa koje bi trebalo da budu dostupne građanima u bilo kom trenutku.

Zapravo, odlaganjem ili izbegavanjem objavljivanja pomenutih informacija o zdravstvenoj ispravnosti vode u gradskom vodovodu Požarevca, Urošević bi prekršio svoju profesionalnu i zakonsku obavezu, i ugrozio pravo građana da budu informisani o pitanjima od interesa za javnost.

ANEM zahteva od nadležnih institucija da se u najkraćem roku izjasne o ovoj prijavi, ali i da ispitaju da li je u radu Saše Valjarevića i rukovodstva JKP „Vodovod i kanalizacija" bilo krivičnih dela kojima je ugroženo zdravlje građana Požarevca.

Takva obaveza nadležnih organa i države Srbije istovremeno je i njihov dug koji imaju ne samo prema novinarima već i prema građanima Srbije čije je ustavno pravo da budu obaveštavani o pitanjima od javnog značaja, i da, pri tom, o takvim pitanjima budu obaveštavani od medija kојi su slobodni i profesionalni, poput Boom93.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs