Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Ogledalo vlasti

28. 02. 2011

EPIZODE SERIJALA „OGLEDALO VLASTI“ U MARTU 2011.

ANEM je, u saradnji sa produkcijskom kućom A-medija, za mesec mart 2011. pripremio 5 novih epizoda TV serijala "Ogledalo vlasti"  koje prikazuju različite aspekte problema korupcije u lokalnim sredinama.

Trinaesta epizoda serijala govori o poslovanju MZ "Berbersko-bolnica" u Zrenjaninu. "Nije to njihov novac, to je naš novac", kaže stanovnik ove mesne zajednice, jedan od potpisnika peticije građana koji su od gradskih vlasti zahtevali da preispitaju poslovanje u toj mesnoj zajednici. Budžetski inspektor je utvrdio nenamensko trošenje sredstava, umesto za asfaltiranje ulice - novac se trošio na druge stvari. U novoj epizodi "Ogledala vlasti" govori i jedan od bivših predsednika Saveta MZ, kao i Saša Janković, Zaštitnik građana.

Četrnaesta epizoda serijala je snimljena u Majdanpeku, a bavi se sledećom pričom: U Majdanpeku odlukom Saveta Gradske Mesne zajednice 2006. godine, koja pokriva ceo taj grad, uveden je samodoprinos. Odluka predviđa da se mesečno zaposlenima u državnim preduzećima od plate odbija 2 posto. Prilikom donošenja odluke određeno je da samodoprinos traje do juna ove godine, a da iznos koji treba da bude sakupljen bude 32 miliona dinara. Taj iznos prikupljen je još 2008. godine, ali uprkos tome samodoprinos se i dalje naplaćuje. Zašto je to tako - jedno je od pitanja na koje odgovaraju predsednik Gradske mesne zajednice Gorčilo Potpara i predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović. Da li je i kako u ovom slučaju prekršen zakon pitanje je koje smo postavili Zaštitiniku građana Saši Jankoviću i Verici Barać iz Saveta za borbu protiv korupcije.

Petnaesta epizoda ide tragom priče kako je Opština Leskovac londonskom koledžu City of London dala na besplatno korišćenje lokalni Dom vojske i to na period od 25 godina. Šesnaesta epizoda postavlja pitanje da li postoji i koliki je višak zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima u Novom Sadu. Sedamnaesta epizoda je snimljena u Beogradu i istražuje da li su sve beogradske opštine na svojim sajtovima objavile Informatore o radu.

Informacije o sadržaju 3 preostale martovske epizode biće dostupne, u skladu sa dinamikom njihovog emitovanja, u prilozima na kraju teksta.

Ovaj TV serijal se realizuje uz finansijsku pomoć organizacije National Endowment for Democracy (NED) i Fonda za otvoreno društvo, Srbija (FOD).

 

 

 

Najava za petnaestu epizodu
Najava za šesnaestu epizodu
Najava za sedamnaestu epizodu

  • Nema komentara.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs