Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Projekat "Insajder na lokalu"

28. 11. 2016

Insajder na lokalu, doslovno – istraživački rad novinara u lokalnim sredinama

Zadatak koji dobili na dvodnevnom oktobarskom sastanku sa mentorskim/novinarskim timom Insajdera održanom u Beogradu, odabrani novinari su sprovodili u svojim lokalnim sredinama. Tokom novembra, lokalni novinari su radili na istraživanju pojedinačnih priča u svojim gradovima, vezanih za nenamensko trošenje budžetskih sredstava i otkrivanja koruptivnih radnji i ponašanja u javnim preduzećima. Počeli su da kreiraju foldere u kojima su prikupljali podatke o javnim preduzećima, rezultate pretrage medijskih arhiva i baza podataka, kao i listu potencijalnih sagovornika sa kojima će razgovarati u narednom periodu.
 
Zadatak koji im je poveren nije nimalo lak, naročito imajući u vidu kompleksnost i osetljivost teme koju istražuju i neretki izostanak transparentnosti i volje javnih preduzeća, odnosno predstavnika lokalnih vlasti, da učine podatke od javnog značaja dostupnim i otvoreno sarađuju sa medijima.
 
Projekat polako ulazi u svoju produkcijsku fazu, u kojoj će se rad na pričama novinara pretočiti u seriju TV dokumentarnih emisija u trajanju od po 40-ak minuta.
 
Projekat „Insajder na lokalu" zajednički sprovode ANEM i produkcija Insajder, uz učešće odabranih novinara - lokalnih dopisnika iz gradova u kojima se istražuju teme od velike važnosti za građane. Projekat se približava kraju prve godine sprovođenja, a aktivnosti traju ukupno 18 meseci, od decembra 2015. godine do juna 2017.
 
Projekat „Insajder na lokalu" se realizuje uz finansijsku podršku Evropske Unije kroz „Medijski program 2014".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs