Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Projekat "Insajder na lokalu"

24. 06. 2016

ISTRAŽUJ KAO INSAJDER – drugi i treći seminar za novinare lokalnih medija

U toku maja 2016, organizovana su i realizovana još dva seminara za novinare lokalnih medija u Srbiji, kao deo aktivnosti projekta „Insajder na lokalu", koji sprovodi ANEM u saradnji sa Insajder produkcijom.
 
Drugi i treći seminar, na temu metode i tehnike istraživačkog novinarstva, održani su u periodu od 9. do 11. maja, odnosno od 18. do 20. maja 2016. godine u Beogradu. Seminari su okupili novinare - polaznike iz različitih lokalnih sredina širom Srbije, koji su, tokom tri dana rada sa eminentnim trenerima tima Insajdera, bili upoznati sa naprednim metodama traženja informacija, različitim mehanizmima pretrage, pravnim okvirom za pristup informacijama od javnog značaja, zatim upotrebu raspoloživih izvora i baza državnih službi, institucija, finansijskih izveštaja i slično. Polaznici su takođe imali priliku da uče i kroz praktične primere - delove emisija Insajder kao ilustraciju konkretnih tehnika istraživačkog novinarstva o kojima je bilo reči na seminarima.
 
Iako su seminari primarno koncipirani tako da pruže stručna znanja i veštine u oblasti istraživačkog novinarstva, polaznici su takođe imali priliku i da sa trenerima i ostalim učesnicima podele svoja iskustva u radu i diskutuju o primerima koje su doneli iz svojih lokalnih sredina, u cilju što boljeg identifikovanja pravih tema za istraživačku priču i odabir pravih sagovornika za svoje teme. Tokom diskusije, učesnici su dobijali stručne savete i sugestije trenera, što im je dodatno pomagalo da prepoznaju gde greše u svom radu i kako da ga unaprede.
 
U toku seminara, polazici su dobili i primerak Priručnika za istraživačko novinarstvo, koji je nastao kao deo projektnih aktivnosti, a koji će novinarima služiti kao svojevrstan jedinstveni vodič kroz tehnike i principe istraživačkog novinarstva koje će primenjivati u svom svakodnevnom izveštavanju.
 
Ova dva seminara su okupila preko 20 učesnika - novinara ANEM-ovih lokalnih elektronskih i onlajn medija širom Srbije, i to: Plus radio 010 iz Pirota, Radio 021 iz Novog Sada, Radio Ozon iz Sremske Mitrovice, Radio OK iz Vranja, TV Kanal 9 iz Novog Sada, Radio Ema iz Bujanovca, RTV Santos iz Zrenjanina, Radio Srbobran iz Srbobrana, RTV Stara Pazova iz Stare Pazove, portal Radija Boom 93 iz Požarevca, portal Rakurs.rs iz Kragujevca, portal Bujanovačke.co.rs iz Bujanovca, portal Okradio.rs iz Vranja, Radio Užice iz Užica, portal 021.rs iz Novog Sada, Maglocistac.rs portal iz Subotice, SOnfo.org portal iz Sombora, RTV B92/TV Prva iz Zaječara i RTV Vojvodina iz Novog Sada.

EU logo
EU logo
EU logo
Seminari su realizovani u okviru projekta ANEM-a i Insajder produkcije doo „Insajder na lokalu" koji finansira Evropska unija kroz „Medijski program 2014". Stavovi izneti na ovim seminarima su isključivo odgovornost trenera i učesnika i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenje Evropske unije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs