Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Projekat "Insajder na lokalu"

16. 05. 2016

ISTRAŽUJ KAO INSAJDER – održan prvi seminar o istraživačkom novinarstvu

Prvi od tri seminara o principima i tehnikama istraživačkog novinarstva, namenjen novinarima lokalnih ANEM-ovih stanica održan je od 4. do 6. maja 2016. godine u Beogradu.
 
Iskusni predavači i nagrađivani novinari tima Insajder produkcije, predvođeni Brankicom Stanković, uvodili su učesnike u „tajne" ozbiljnog i odgovornog istraživačkog novinarstva, kako to radi ekipa „Insajdera". Seminari su posebno koncipirani tako da uključe i teorijske i praktične komponente u radu sa polaznicima, omoguće interaktivnu razmenu mišljenja, ideja i iskustava, kao i da odgovore na potrebe lokalnih novinara u smislu sticanja jedinstvenih metoda i unapređenja i veština istraživačkog novinarstva koje mogu da primenjuju u svom svakodnevnom radu.
 
Kroz tri dana interaktivnog rada, učesnici su uvedeni u to šta je istraživačko novinarstvo, koji su to koraci koje jedan odgovoran novinar mora preduzeti da bi od početne ideje nastala gotova istraživačka priča, kako se bira tema, koja je razlika između dnevnog i istraživačkog novinarstva, koje su to tehnike rada sa izvorima, ko su „prijatelji" a ko „neprijatelji", kako se biraju izvori i kako se prikupljaju informacije, kao i kako se sklapa priča, odnosno kako da se ukrste sve informacije i napravi dobar istraživački prilog od prikupljenog materijala o jednoj društveno odgovornoj temi, od javnog značaja.
 
Za učešće u seminarima se prijavio veliki broj novinara, a takav odziv je pravi pokazatelj da su novinari iz lokalnih medija širom Srbije prepoznali jedinstvenost prilike da uče i sarađuju sa renomiranim stručnjacima u ovoj oblasti, kao što su novinari Insajdera, kao i da je potreba za ovakvim i sličnim obukama više nego evidentna. Od velikog broja pristiglih prijava, ekipa ANEM-a i Insajdera odabrala je prvu grupu od 10 polaznika, novinara iz različitih lokalnih medija, ANEM-ovih članica: portal Kolubarske iz Valjeva, TV Kladovo iz Kladova, RTV Prima iz Bajine Bašte, Radio City iz Niša, RTV VK iz Kikinde, Radio Ozon iz Sremske Mitrovice, RTV Kruševac iz Kruševca, Radio Boom 93 iz Požarevca, portal ObjektivNo.1 iz Čačka i Radio M55 iz Knjaževca.

EU logo
EU logo
EU logo
Ovaj seminar je realizovan u okviru projekta ANEM-a i Insajder produkcije doo „Insajder na lokalu" koji finansira Evropska unija kroz "Medijski program 2014". Stavovi izneti na ovom seminaru u su isključivo odgovornost trenera i učesnika i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenje Evropske unije.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs