Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Projekat "Premošćavanje razlika"

30. 03. 2012

RADIO I TV SERIJALI „POVEZIVANJE“

Priprema ANEM-ovih serijala radijskih i TV emisija u okviru projekta "Premošćavanje razlika", posvećenih promociji kulturnih različitosti etničkih manjina, je u finalnoj fazi. Završeno je snimanje 20 emisija, a u toku je njihova završna obrada i montaža. Za produkciju TV emisija je odabrana produkcijska kuća „A - media", koja je istovremeno radila i postprodukciju radijskih emisija, za čiju proizvodnju su bili zaduženi odabrani novinari ANEM-ovih radio stanica, uz mentorstvo i superviziju angažovanog produkcijskog tima.

Serijali, i radijski i televizijski, nose zajednički naziv „Povezivanje". Oba se sastoje od po 10 emisija, a svaka emisija traje 10 minuta. Emisije su snimane širom Srbije, pre svega u sredinama u kojima žive predstavnici različitih etničkih zajednica, na 15 različitih lokacija i to: u Baču, Belom Blatu kod Zrenjanina, Novom Sadu, Subotici, Senti, Golubincima u Sremu, Valjevu, Novom Pazaru, Laznici kod Žagubice, Majdanpeku, Zaječaru, Pirotu, Bujanovcu, Preševu i Beogradu. U produkcijskim aktivnostima je učestvovalo 17 novinara: 9 novinara ANEM-ovih radio stanica - u proizvodnji radijskih emisija, a u produkciji TV emisija - 2 novinara iz Beograda i 6 novinara-dopisnika (iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Novog Pazara, Zaječara i Vranja). Serijali govore o ljudima, pripadnicima različitih etničkih zajednica koji žive u mešovitim sredinama i međusobno spontano stvaraju veze u poslu, u školi, porodici, u slobodno vreme, kroz  inicijative za razvoj svoje zajednice ili kroz zajednička interesovanja, prihvatajući i negujući kulturne različitosti kao bogatstvo, kao nešto dobro i poželjno za njihovu sredinu. U emisijama učestvuju pripadnici 10 manjinskih zajednica - slovačke, hrvatske, mađarske, bošnjačke, albanske, vlaške, romske, bugarske i dve netipične manjinske zajednice - kineske i jugoslovenske. Opšte teme obrađene u emisijama serijala „Povezivanje": mnoštvo kultura na malom prostoru - kako čuvaju svoj identitet, kako prepoznaju druge kao različite, šta ih povezuje; poslovna saradnja pripadnika različitih nacionalnosti - koliko ekonomski interes ili zajednički rad podstiču na prihvatanje drugih kultura, šta to znači za njihove međusobne odnose, a šta za društvo, koliko to doprinosi razvoju mesta; kako se povezuju mladi različite etničke pripadnosti koji žive u mešovitim sredinama; običaji i tradicija - kako bolje poznavanje tradicije pomaže da se prevaziđu predrasude i stereotipi o kulturi drugih; mešoviti mediji; mešoviti brakovi; kulturne razlike u funkciji razvoja; itd.

Serijal „Povezivanje" će se emitovati širom Srbije na lokalnim i regionalnim radio i TV stanicama ANEM-a. Radio emisije će se premijerno emitovati radnim danima u periodu od 16. - 27. aprila 2012, a TV emisije - svakog radnog dana, od 7. maja do 18. maja 2012.

Ovaj projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije kroz projekat "Podrška civilnom društvu" kojim rukovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, a realizuje GOPA Consultants.

 

Sadržaj ovog prikaza je isključivo odgovornost ANEMa i on ni na koji način ne odražava stavove i mišljenje Evropske unije.

  • Nema komentara.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs