Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Projekat "Premošćavanje razlika"

29. 08. 2011

ANEMov projekat „Premošćavanje razlika“

Etnička distanca je i prema poslednjim istraživanjima veoma prisutna u našem društvu. Želeći da doprinese njenom smanjenju i izgradnji tolerancije i kulturnog pluralizma u Srbiji, ANEM je krajem juna 2011, u saradnji sa svojim partnerom, Fakultetom političkih nauka, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, otpočeo implementaciju jednogodišnjeg projekta, pod nazivom "Premošćavanje razlika".   

Smatrajući da su mediji ključni akter u demokratizaciji društva i da značajno utiču na formiranje javnog mnenja, pa tako i na smanjenje etničke distance, ANEM će, kao asocijacija elektronskih medija, kroz realizaciju ovog projekta, nastojati da ostvari više ciljeva: da, kroz proizvodnju i emitovanje radio i TV programa o etničkim kulturnim različitostima, s novim konceptom obrade ovih tema, edukuje javnost u ovoj oblasti; da proizvedenim emisijama koje će se emitovati  na ANEMovim lokalnim i regionalnim stanicama širom Srbije, poveća prisutnost ovih tema u medijima; da, kroz raznovrsnu edukaciju, podigne kapacitete svojih lokalnih i regionalnih stanica za adekvatno izveštavanje o ovim temama, a time i za ispunjavanje njihove uloge u promociji tolerancije i različitosti. Opšti cilj ovog projekta je doprinos izgradnji društvene kohezije i prevazilaženju diskriminacije u našem društvu.

Za realizaciju postavljenih ciljeva, uloga partnera je izuzetno značajna. Naime, istraživački tim beogradskog Fakulteta političkih nauka će najpre sprovesti istraživanje, čija je svrha da se utvrde osnovne odlike postojećeg načina izveštavanja u medijima o kulturnim različitostima odabranih etničkih grupa i njegovi nedostaci. Rezultati tog istraživanja će biti osnov za preporuke - smernice za adekvatniji način izveštavanja o ovim temama, u funkciji boljeg razumevanja i prihvatanja kulturnih različitosti građana Srbije koji su manjinske nacionalne pripadnosti. Preporuke će poslužiti za definisanje novog pristupa ovim temama, koji će biti primenjen u produkciji programa za potrebe ovog projekta, a rezultati istraživanja i preporuke će biti objedinjeni u E-Vodiču za potrebe ANEMovih članica, koji im može poslužiti u budućoj samostalnoj produkciji sličnih sadržaja. Vođa istraživačkog tima je prof. dr Snježana Milivojević, renomirani istraživač i analitičar medija.

Projektom je planirana produkcija 20 emisija (10 radio i 10 TV), koje će se baviti kulturnim različitostima odabranih etničkih zajednica. Navedene preporuke, na osnovu kojih će biti utvrđen i koncept emisija, predstavljaće bazu i vodič za rad  iskusnog tima produkcijske kuće angažovane za proizvodnju 10 TV emisija, kao i za rad novinara iz ANEMovih stanica koji će, uz mentorstvo i superviziju produkcijske kuće, realizovati 10 radio programa. Emitovanje ovih programa na ANEMovim regionalnim i lokalnim radio i TV stanicama širom Srbije će predstavljati svojevrsnu medijsku kampanju posvećenu promociji tolerancije i poštovanja kulturnih različitosti. Takođe, ove emisije će obogatiti program ANEMovih stanica pozitivnim pričama o pripadnicima etničkih manjina. Ovakav način produkcijskog rada i drugačiji pristup u obradi ovih tema će imati dvostruko edukativni karakter. S jedne strane, on će omogućiti ANEMovim stanicama da steknu nova profesionalna iskustva i znanja i da proizvode kvalitetnije sadržaje koji se odnose na etničke kulturne različitosti. S druge strane, javnost će moći da upozna pripadnike određenih etničkih manjina i njihov kulturni identitet, na način koji će doprineti pravilnijem razumevanju kulturnih različitosti, njihovog značaja i kvaliteta za razvoj društva. Time će ovaj projekat doprineti postepenom premošćavanju razlika.

Sve informacije o aktuelnostima i aktivnostima projekta "Premošćavanje razlika" moći ćete da pratite na ANEMovom veb sajtu, o njima ćemo vas, takođe, obaveštavati i putem ANEMovog Newslettera, a odabrane najbolje epizode radio i TV programa moći ćete da pogledate na našem Internet portalu „Bolja Srbija", posvećenom promociji pozitivnih vrednosti u društvu Srbije.

Ovaj projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije kroz projekat "Podrška civilnom društvu" kojim rukovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, a realizuje GOPA Consultants.

 

Sadržaj ovog prikaza projekta je isključivo odgovornost ANEMa i on ni na koji način ne odražava stavove i mišljenje Evropske unije.

  • Nema komentara.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs